terug naar overzicht

Wiels en Vlakwa slopen hinderpalen voor waterinnovatie

Bron: Voka Ondernemers

De meeste bedrijven werken aan zuinig waterverbruik. Maar soms staan juridische hinderpalen in de weg. Advieskantoor Wiels uit Zwevegem werkt samen met het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) aan oplossingen. 

Bedrijven werken al langer aan zuinig waterverbruik, maar toch ziet waterinnovator Veerle Depuydt van Vlakwa een versnelling. “Ondernemers vragen zich nu af: wat zou het kosten als onze productie door watertekort stilvalt? Het gaat dus niet alleen om een besparing op de waterfactuur, het is veel belangrijker dan dat.”

Om bedrijven te helpen bij waterinnovatie stelde Vlakwa een lijst samen met water-auditeurs, die ondernemers kunnen helpen bij nieuwe initiatieven met de focus op hergebruik van water, zoals vastgelegd in de Blue Deal van de Vlaamse overheid. Een van die water-auditeurs die kunnen zorgen voor een waterscan van het bedrijf is de milieu-afdeling van het advieskantoor Wiels uit Zwevegem.

“Wij maken een doorlichting van het waterverbruik van een bedrijf, en adviseren hoe het anders en beter kan”, zegt zaakvoerder Danny Wiels. “De focus ligt daarbij op zowel waterbesparing aan de bron als het hergebruik binnen of buiten de bedrijfsmuren. Gezuiverd water van een voedingsbedrijf kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het irrigeren van  landbouwgronden of voor betonproductie, regenwater van aanpalende bedrijven kan perfect worden gebruikt in bepaalde productieprocessen. Binnen hetzelfde industrieterrein zijn allerlei samenwerkingen mogelijk .”

Veel mogelijkheden, maar ...

Er zijn mogelijkheden genoeg, maar die stuiten soms op wettelijke bezwaren. De milieuwetgeving is nog niet altijd afgestemd op dergelijke samenwerkingen, en ook de heffingsregeling op het lozen van afvalwater hinkt achterop. Ook op water dat door een ander bedrijf opnieuw wordt gebruikt, moet het ‘lozende’ bedrijf nog een heffing betalen.

“Wij proberen de innovatie net te stimuleren, daarom moeten dat soort knelpunten worden aangepakt”, zegt Veerle Depuydt. Daarvoor doet Vlakwa nu een beroep op Wiels. Wiels werkt in samenwerking met advocatenkantoor Publius en Vlakwa aan een contractuele modelovereenkomst voor de samenwerking tussen bedrijven, waardoor een belangrijke juridische hinderpaal zou worden weggenomen.

Tegelijk neemt Vlakwa al die knelpunten mee in gesprekken met de overheid, zodat zo veel mogelijk belemmeringen voor de samenwerkingen tussen bedrijven kunnen worden weggenomen. De wisselwerking tussen Wiels en Vlakwa moet zo zorgen voor meer waterinnovatie, en een beter waterbeheer.

“Binnen die Blue Deal zijn er veel financieringskanalen via de overheid mogelijk, maar dan moeten we er ook voor zorgen dat die optimaal gebruikt kunnen worden”, zegt Veerle Depuydt. “Er zijn subsidies mogelijk tot 70 procent als bedrijven willen samenwerken om zich te wapenen tegen de droogte.”

Ook daar speelt Wiels een rol. “Wij wijzen bedrijven op de subsidies, kijken naar alle mogelijkheden. En we oefenen druk uit om de hinderpalen in de wetgeving weg te nemen. In sommige gevallen is dat dringend”, zegt Danny Wiels. “Iedereen meent het goed, dus we moeten durven, en niet op de rem gaan staan. Alleen zo kunnen we onze bedrijven helpen en stimuleren om hun waterverbruik grondig aan te pakken.”

Wenst u meer info over dit thema? Onze experts staan u graag bij. Contacteer ons vrijblijvend.