Gewijzigd stappenplan impactbeoordeling bedrijfsafvalwater
Sinds 1 juni 2025 wordt de beoordeling van lozingen van bedrijfsafvalwater strenger.
Wiels helpt om zeker, veilig en toekomstgericht te ondernemen in milieu, ruimte en preventie.
Wij begeleiden je bij het realiseren van jouw plannen op strategisch en operationeel vlak.
Sinds 1 juni 2025 wordt de beoordeling van lozingen van bedrijfsafvalwater strenger.
De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) heeft als doel om de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in Europa te verbeteren. Met deze richtlijn wil Europa, een ‘goede toestand’ van alle waterlopen bereiken tegen 2027. Daarnaast geldt dat de toestand van de waterlichamen niet mag achteruitgaan.
Sinds 2021 geldt de zogenaamde Wezer-impacttoets bij elke significante lozing van bedrijfsafvalwater. Die toets maakt deel uit van je vergunningsaanvraag en is onderdeel van de MER-procedure. Deze toets checkt:
De beoordeling van lozingen van bedrijfsafvalwater wordt strenger. Dat is het gevolg van verschillende factoren:
Daarom is het volledige stappenplan herwerkt. Ook de MER-fiche ‘Impact Lozing Bedrijfsafvalwater’ kreeg een update. Deze aanpassingen zorgen voor:
De Europese Kaderrichtlijn Water voorziet niet in een ondergrens. Elke lozing met een significante impact moet getoetst worden aan het achteruitgangsverbod en, waar nodig, aan de verbeteringsverplichting. Daarbij wordt voortaan ook expliciet gekeken naar de evolutie in de tijd. Dit gebeurt door de actuele toestand op het moment voorafgaand aan de vergunningsaanvraag te vergelijken met de geplande situatie na de gevraagde aanpassing van de lozing.
Dit betekent dat de vroegere aanpak, die zich vooral richtte op de meest ingrijpende lozingen (met een > 10%-bijdrage), wordt verlaten. In plaats daarvan heeft de VMM het bestaande stappenplan grondig herwerkt en vernieuwde rekeninstrumenten ontwikkeld om de impact van afvalwaterlozingen beter te kunnen inschatten.
De impacttoets maakt onderscheid tussen:
Die tool:
Op basis van de uitkomst van de tool kan de vergunningverlener maatregelen opleggen die verder gaan dan best beschikbare technieken.
We raden aan om proactief een impactbeoordeling uit te voeren. Zo krijg je tijdig zicht op mogelijke knelpunten.
Geeft de tool een ongunstig advies? Dan is dit hét moment om bij te sturen. Breng nu al in kaart:
Denk daarbij niet alleen aan je zuivering, maar aan je volledige bedrijfsproces – van de inkoop van grond- en hulpstoffen tot productie en mogelijke ‘end-of-pipe’-maatregelen zoals extra zuiveringstechnieken.
Door tijdig te handelen, voorkom je vertragingen of weigering bij je omgevingsvergunning.
We vertellen graag meer over hoe wij jou zonder zorgen laten ondernemen.