Ben je exploitant van een vergunde stookinstallatie, dan moet je die in bepaalde gevallen verplicht online registreren. Dat moet voor 31 december 2025 gebeuren. Via deze nieuwsflits kan je nagaan of die verplichting voor jou geldt en wat je dan moet doen.
VLAREM definitie
Volgens het VLAREM is een stookinstallatie “elk technisch toestel waarin brandstoffen worden geoxideerd ten einde de aldus opgewekte warmte te gebruiken” (art. 1.1.2 van Titel II van het VLAREM).
Wat betekent dit voor jou?
Exploitanten van vergunde stookinstallaties met een nominaal thermisch ingangsvermogen van 1 MW of meer en minder dan 50 MW moeten vóór 31 december 2025 hun stookinstallaties online registreren. Dat is het gevolg van de Europese Richtlijn inzake de beperking van de emissies van bepaalde verontreinigende stoffen in de lucht door middelgrote stookinstallatie.
Sommige installaties moeten hier niet aan voldoen (art. 5.43.1.2 van Titel II van het VLAREM). Het gaat bijvoorbeeld over:
- installaties waarin de verbrandingsproducten worden gebruikt voor directe verwarming, droging of een andere behandeling van voorwerpen of materialen;
- naverbrandingsinstallaties voor de zuivering van afgassen door verbranding die niet als autonome stookinstallatie worden geëxploiteerd
Wat kun je zelf doen?
Als exploitant van een stookinstallatie moet je nagaan of die installatie al geregistreerd is en of de informatie volledig is. Het register kan je eenvoudig online raadplegen op de website van het Departement Omgeving.
Zijn je stookinstallaties nog niet eerder opgenomen in het Omgevingsloket via het addendum R43 voor stookinstallaties, of is de informatie onjuist of onvolledig? Dan moet je die registreren via het Omgevingsloket via het nieuwe projecttype voor “Registratie vergunde informatie stookinstallaties”.
De stookinstallaties die al vergund of gemeld waren, en waarvoor de informatie in het addendum R43 eerder in PDF werd opgeladen, moeten ook opnieuw geregistreerd worden via het nieuwe projecttype.
Voor exploitanten die een omgevingsaanvraag lopende hebben of die in de loop van dit jaar voorzien in te dienen, kan de informatie aangevuld worden via het addendum R43 bij die aanvraag. Dan hoeft er geen aparte registratie te gebeuren.
Het departement Omgeving updatet het register vier keer per jaar. Je hoeft hier verder zelf geen stappen voor te ondernemen.
Advies nodig?
Heb je ondersteuning nodig voor de registratie of ben je niet zeker dat de gegevens in het register correct zijn? We begeleiden je graag. Zo blijft je exploitatie in overeenstemming met alle regels.
Hulp nodig bij het realiseren van jouw plannen?
We vertellen graag meer over hoe wij jou zonder zorgen laten ondernemen.