Natuurtoets, ontbossen en bebossen
De natuurtoets maken we graag samen met jou om vragen voor te zijn.
Elk project heeft een impact op het leefmilieu. Denk bijvoorbeeld aan alle vragen over de stikstofimpact en waterkwaliteit. Daarom is het beschermen van planten en dieren een onderwerp dat in elke vergunningsaanvraag aan bod komt.
Als aanvrager van een vergunning heb je er alle belang bij om daar goed op in te spelen. Dat doe je in de eerste plaats door de natuur goed in kaart te brengen, stil te staan bij je impact en grondig na te denken over passende maatregelen. Dat gebeurt uiteraard op maat van elk project afzonderlijk; onze aanpak is daarom evident ook maatwerk.
De natuurtoets maken we samen met jou om vragen voor te zijn
Op de overheid die moet beslissen over je vergunningsaanvraag rust een zorgplicht. Die houdt in dat ze geen toelating mag geven voor projecten die planten of dieren schaden. Het verhaal is een stuk genuanceerder dan wat je hier leest. We geven je graag advies over wat dat voor jouw project betekent.
In de praktijk rekent de overheid op de aanvrager om aan te geven welke impact hij verwacht en welke maatregelen hij voorstelt om die te milderen of te compenseren. Dat maakt dat je elke vergunningaanvraag goed moet onderbouwen met een eigen natuurtoets.
Soms volstaat die niet. Ligt je project bijvoorbeeld in één van de meest kwetsbare gebieden zoals een Habitatrichtlijngebied of bevindt het zich op een korte afstand ervan, dan vraagt dat meer onderzoek. Dat noemen we de verscherpte natuurtoets. In bepaalde gevallen gaat het nog een stap verder en moet je als aanvrager een passende beoordeling laten opmaken. We bekijken samen met jou wat precies nodig is en hoe we dat best aanpakken.
Ontbossen en aanplanten van nieuw bos
Het natuurthema is erg breed. Het is mogelijk dat er om je project te kunnen realiseren een stuk bos moet verdwijnen. In een bosarme regio zoals Vlaanderen zijn er daarvoor bijzondere regels voor ontbossing met een eigen procedure. Die moet je doorlopen voor je je vergunningsaanvraag kan indienen.
Je bereidt dat dus best heel vroeg voor waardoor je er alle belang bij hebt om in dat soort gebieden een expert in te schakelen.
Voor het aanplanten van nieuw bos zijn er in heel wat gevallen ook aparte regels. Ook hier maken we je graag wegwijs.
Specifieke diensten
In de ruimtelijke ordening zijn zowel inhoud als aanpak belangrijk. Het is meer dan weten met welke regels je moet rekening houden. Het gaat net zo goed om het beslissen wie je wanneer bij je project betrekt en welke weg je volgt.
Bij een omgevingsvergunningsaanvraag komt heel wat kijken. Ook voor professionals kan een omgevingsvergunningsaanvraag best uitdagend zijn. Wiels ondersteunt architecten op een manier die hun sterktes en specialisaties aanvult en respecteert.
Als je groeiplannen botsen op de grenzen van een bestemmingsplan, kan een planologisch attest een oplossing zijn.
Voor je kan starten met bouwen, heb je in Vlaanderen heel vaak een omgevingsvergunning nodig. We zoeken graag samen naar de vlotste weg.
Bestemmingsplannen bepalen wat mogelijk is op jouw gronden of op een perceel dat je overweegt te kopen. Wil je daar een volledig zicht op krijgen, dan heb je een goede uitleg nodig. Kleine juridische details kunnen een belangrijke impact hebben.
Nog uitdagender wordt het, wanneer de overheid zo’n bestemmingsplan wil wijzigen. Ook dan wil je weten wat de gevolgen voor jou zijn en hoe je ervoor kan zorgen dat de aanpassingen in lijn liggen met jouw toekomstplannen.
Wij adviseren jullie graag om bepaalde berekeningen te doen of adviezen te geven in bepaalde situaties.
Bij de start van een project is het belangrijk om zicht te krijgen op welke studies nodig zijn om de aanvraag vlot te laten verlopen. Wiels begeleidt je daarin en maakt de mobiliteitstoets op als dat nodig is.
Verstandig omgaan met water en vermijden van overstromingen. Het is bij elk bouwproject een heel belangrijk thema en het is een uitdagende horde die je moet nemen om je project goedgekeurd te krijgen.
Van zodra het over ruimtelijke ontwikkelingen gaat heb je goede bouwplannen nodig.
Om de overheid te overtuigen van je project, moet je alle milieueffecten helder in kaart brengen. Dat gebeurt meestal met een ‘m.e.r.-screening’.
Om PV’s te vermijden of om te zorgen dat toekomstige vergunningsaanvragen vlot verlopen, is het belangrijk dat je gebouwen en ingerichte terreinen behoorlijk vergund zijn.
Hulp nodig bij het realiseren van jouw plannen?
We vertellen graag meer over hoe wij jou zonder zorgen laten ondernemen.