Omgevingsvergunning - bouw
Voor je kan starten met bouwen, heb je in Vlaanderen heel vaak een omgevingsvergunning nodig. We zoeken graag samen naar de vlotste weg.
We zoeken samen naar de vlotste weg
Voor je kan starten met bouwen, heb je in Vlaanderen heel vaak een omgevingsvergunning nodig. Deze draagt als titel ‘omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen’.
Je hebt ze nodig om een woning, kantoor of bedrijfsgebouw te bouwen. Ook voor het slopen van een constructie, de aanleg van een parking, het plaatsen van een publiciteitsbord of bureelcontainers is een vergunning nodig.
De vergunningsplicht is breed en je hebt ze sneller nodig dan je vermoedt.
We maken de vergunningsaanvraag op en begeleiden je
Een omgevingsvergunning is al lang geen formaliteit meer; er komt heel wat bij kijken. In veel bouwprojecten staat de architect in voor de vergunningsaanvraag. Samen vormen we een team en zorgen we dat het volledige aanvraagdossier volledig in elkaar steekt en goed afgestemd is.
Voor heel wat projecten is de medewerking van een architect niet vereist. Dan tekenen wij de plannen uit en brengen we de volledige aanvraag voor jou in orde. We dienen ze samen met jou in en begeleiden je actief doorheen de hele procedure zodat je kan focussen op wat voor jou telt: starten met ondernemen.
Een volledig zicht op alle vergunningen die je nodig hebt
Ons advies is om al vroeg met ons na te gaan of een omgevingsvergunning nodig is. We bespreken je project en bekijken samen met jou wat effectief moet en wat daarvoor precies nodig is. Omdat we alle kennis in huis hebben over zowel milieu als ruimte, kunnen we je in één beweging duidelijkheid geven.
Je kan met ons vrij en in vertrouwen spreken over je plannen voor de toekomst, en zonder zorgen bekijken wat er moet gebeuren om fouten uit het verleden te regulariseren.
Verkavelingen, functiewijzigingen, vegetatiewijzigingen, kleinhandel
Ook om een gebouw om te vormen van woning naar kantoor, een stuk grond te verkavelen of bepaalde natuurlijke elementen zoals een bosje of een grasland anders in te richten is in principe een vergunning nodig.
Tot slot moet je een omgevingsvergunning hebben voor de uitbating van een winkel, showroom of handelszaak.
Heb ik wel een vergunning nodig?
We zoeken met jou de vlotste weg om je plan te realiseren. Daarom is onze eerste reflex altijd om uit te zoeken of het zonder vergunning kan of met een zo licht mogelijke procedure. We leggen je uit hoe dat verloopt en hoe je je kansen op het gewenste resultaat zo groot mogelijk maakt.
Specifieke diensten
In de ruimtelijke ordening zijn zowel inhoud als aanpak belangrijk. Het is meer dan weten met welke regels je moet rekening houden. Het gaat net zo goed om het beslissen wie je wanneer bij je project betrekt en welke weg je volgt.
Bij een omgevingsvergunningsaanvraag komt heel wat kijken. Ook voor professionals kan een omgevingsvergunningsaanvraag best uitdagend zijn. Wiels ondersteunt architecten op een manier die hun sterktes en specialisaties aanvult en respecteert.
Als je groeiplannen botsen op de grenzen van een bestemmingsplan, kan een planologisch attest een oplossing zijn.
Bestemmingsplannen bepalen wat mogelijk is op jouw gronden of op een perceel dat je overweegt te kopen. Wil je daar een volledig zicht op krijgen, dan heb je een goede uitleg nodig. Kleine juridische details kunnen een belangrijke impact hebben.
Nog uitdagender wordt het, wanneer de overheid zo’n bestemmingsplan wil wijzigen. Ook dan wil je weten wat de gevolgen voor jou zijn en hoe je ervoor kan zorgen dat de aanpassingen in lijn liggen met jouw toekomstplannen.
Wij adviseren jullie graag om bepaalde berekeningen te doen of adviezen te geven in bepaalde situaties.
Bij de start van een project is het belangrijk om zicht te krijgen op welke studies nodig zijn om de aanvraag vlot te laten verlopen. Wiels begeleidt je daarin en maakt de mobiliteitstoets op als dat nodig is.
Verstandig omgaan met water en vermijden van overstromingen. Het is bij elk bouwproject een heel belangrijk thema en het is een uitdagende horde die je moet nemen om je project goedgekeurd te krijgen.
De natuurtoets maken we graag samen met jou om vragen voor te zijn.
Van zodra het over ruimtelijke ontwikkelingen gaat heb je goede bouwplannen nodig.
Om de overheid te overtuigen van je project, moet je alle milieueffecten helder in kaart brengen. Dat gebeurt meestal met een ‘m.e.r.-screening’.
Om PV’s te vermijden of om te zorgen dat toekomstige vergunningsaanvragen vlot verlopen, is het belangrijk dat je gebouwen en ingerichte terreinen behoorlijk vergund zijn.
Hulp nodig bij het realiseren van jouw plannen?
We vertellen graag meer over hoe wij jou zonder zorgen laten ondernemen.